PRP kısaltmasının açılımı İngilizce ‘Platelet Rich Plasma’ Türkçe çevirisiyle trombosit yönünden zenginleştirilmiş kan plazmasıdır. Tıpta farklı alanlarda kullanımı olan PRP, doku rejenerasyonu yani yenilenmesi çerçevesinde estetik dermatoloji, kozmetoloji, ortopedi ve diş cerrahisi alanlarında sıkça başvurulan bir teknik olmuştur. Estetik dermatoloji alanında çeşitli saç ve cilt sorunlarının tedavisi ve cilt gençleştirme amaçlarıyla uygulanmaktadır. Hastanın kendi kanından elde edilen plazma ile uygulanması güvenilirlik ve güvenlik bağlamında dikkat çekici olmuştur, her hangi bir alerji ya da yan etki riski taşımamaktadır. PRP bir çok estetik uygulamanın aksine Doğu’da uygulanmaya başlayıp sonra Batı’ya yayılmış bir uygulamadır. İlk olarak Japonya’da yapılan araştırmalar sonrası geliştirilmiş ve uygulanmış, devamında İspanya ve Amerika’da uygulanmıştır.
PRP Nasıl Elde Edilir? Nasıl Uygulanır?
İnsan kanının bir milimetresinde ortalama olarak 190.000-210.000 arası trombosit bulunur. Kan kimyasının diğer bileşenlerinin (ki bu bileşenler kana kırmızı rengini veren bileşenlerdir) santrifüj işlemiyle izole edilmesi sonucu elde edilen trombosit yönünden zengin, sıvıya PRP adı verilir. PRP uygulaması ise bu serumun kişiye çeşitli yöntemlerle geri verilmesi işlemidir. Bu tedavi uygulamasında kişinin kanı bu işlem için özel hazırlanmış tüp içerisine alınır. Santrifüj adı verilen işlemin uygulanması takiben trombosit yönünden zenginleştirilmiş plazma elde edilir. Bu plazma kanın alındığı kişiye tekrardan istenilen bölgeye cilt altına enjekte edilir. Bu işlem thrombin denilen serumdan elde edilen jel kıvamında material veya hyaluronik asitle birleştirilerek daha etkili hale getirilebilir. Lokal enjeksiyon, mezoterapi, dermaterapi, maske formunda uygulama PRP uygulamasının çeşitli yollarıdır.
PRP Hangi Cilt Sorunlarını Çözümleyebilir?
Bu yöntem herhangi yabancı bir madde kullanılmaması ve tamamen kişinin kendi hücrelerinin kullanılması nedeniyle alerji riski olmayan bir uygulamadır.
Tedavi nasıl uygulanır?
Bu tedavi,
– Kırışıklık
– İnce ve derin çizgiler
– Cilt lekeleri
– Çatlaklar (stria)
– Deri renginde solgun ve mat görüntü
– Cildin aşırı yağlı olması
– Kuruluk, matlık ve pullanma problemleri
– Kollajen ve elastin kaybı
– Ciltte sıkılığın kaybolması gibi cilt problemlerini ve yaşlanma belirtilerini çözümleyebilir.
PRP Hangi Saç Sorunlarını Çözümler?
– Saç dökülmesini kontrol altına alır
– Saçların kopmasını ve kırılmasını azaltır
– Saçların çatallanmasını geciktirir
– Saçların daha sağlıklı uzamasını sağlar
– Prp ile saçlar dış etkilere daha dirençli olur
– Saçlardaki matlık ve hacimsizlik tedavi edilir.
Cilt Gençleştirmede PRP Nasıl Bir Tedavi Prensibine Sahiptir?
PRP, cilt katmanlarında kollajen ve elastini uyararak tedavi etme prensibine sahiptir. Trombosit bazında zengin olan solüsyon hücre yenilenmesini uyarır ve derinin metabolik faaliyetlerini düzenleyerek tazelenme ve nemlilik sağlar.
PRP Hangi Alanlara Uygulanır?
Yukarıda bahsedilen problemlerin çözümü için,
– Yüz
– Boyun
– Dekolte
– Saçlı deri
– Sakal
– Bıyık bölgelerine uygulanabilir.
PRP Ne Zaman Etki Eder?
PRP, uygulandığı anda etki etmeye başlayarak genel cilt sağlığı bağlamında olumlu değişimlere sebep olmaya başlar. Cilt üzerinde olumlu etkiler ilerleyen seanslarda artarak devam eder. Ortalama 2-4 ay arası süreçte maksimum etki gözlenir.
PRP’nin Etkisi Ne Kadar Süre Devam Eder?
Bu tedavi ile elde edilen gözle görülür gençleşme etkisi; kişiden kişiye cilt yapısına bağlı olarak değişebilmekle beraber 8 – 12 ay arası sürebilmektedir. Bu noktada cildin doğal yaşlanma sürecini de göz önünde bulundurmak gerekir. Yapılan PRP tedavisinin etkisini tamamen kaybetmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak cildin doğal yaşlanma sürecinin sürekli olarak devam ettiğini unutmamak gerekir.
Bu paragrafta bahsedilen etki PRP’nin cilt gençleştirme çerçevesindeki etkisidir. Yara izi, akne izi, akne skarı tedavisinde diğer tedavilerle kombine edilerek uygulanan PRP kalıcı etki göstermektedir. Çatlak (stria) tedavisinde de PRP tedavisinin etkileri kalıcıdır.
PRP Tedavisinin Etkisini Arttırmak veya Uzatmak Mümkün müdür?
Bunun için alınabilecek küçük ama etkili önlemler mevcuttur :
– Sıkılaştırıcı, cilde nem kazandırıcı ve antiaging özelliği olan kremler kullanmak.
– Cilt bakımına özen göstermek ve doktorunuzun önerdiği kaliteli bakım ürünleri kullanmak.
PRP Tedavisi Ne Zaman Tekrar Edilmelidir?
Cilt gençleştirme amaçlı PRP tedavisi, her sene tekrar edilmesi tavsiye edilen bir uygulamadır. Diğer bir çok cilt gençleştirme uygulamasında olduğu gibi tekrar seansları uygulamanın etkisini artıracak ve cilt sağlığı ve kalitesinin artmasını sağlayarak, ilerde oluşabilecek cilt sorunları için de önlem niteliği taşıyacaktır.
PRP Bir Kök Hücre Tedavisi midir?
Bu konuda medya tarafından yönlendirilen ve halk arasında oluşan yanlış bir kanı söz konusudur. PRP bir kök hücre uygulaması değildir. Kişinin kendi kanından elde edilmesi PRP’nin bir kök hücre uygulaması olduğu şeklinde bir reklam algısı yaratılmasına sebep olmuştur. Kök hücre tedavileri multipotent kök hücre adı verilen, farklı hücre tiplerine dönüşebilme yetenekleri olan erişkin öncü kök hücre tipleriyle yapılır. Kök hücre tedavilerine konu olan hücreler embriyonik kök hücreler değildir. Embriyonik kök hücreler vücuttaki tüm hücre tiplerine dönüşme yeteneğine sahipken; tıpta kullanılan öncü kök hücreler yalnızca belirli tipte doku hücrelerine dönüşebilme yeteneğine sahiptir. Vücut yaralanmalarında yenilenmeyi sağlayan hücreler işte bu öncü kök hücrelerdir. Vücudun hemen her yerinde bulunan bu kök hücreler tıbbi kullanım amacıyla eskiden yalnızca kemik iliğinden elde edilirken; günümüzde yağ dokusundan da elde edilebilmektedir. PRP tedavisiyle elde edilen materyal, daha önce de belirttiğimiz gibi platelet (trombosit) yönünden zengin olan kan plazmasıdır. Kök hücrelerle herhangi bir ilişkisi ya da benzerliği söz konusu değildir. Dolayısıyla PRP tedavisi bir kök hücre tedavisi değildir.
PRP Tedavisinin Yan Etkisi Var mıdır?
Uzman doktorlarca doğru prosedürlerle uygulanan PRP tedavisinin herhangi bir yan etkisi olmadığı bilinmektedir. PRP’nin kişinin kendi kanından elde edilmesi dolayısıyla alerji riski taşımaz. Uygulama sonrası bölgede hafif kızarıklıklar ve morluklar görülmesi normaldir.
PRP Kimlere Uygulanmamalıdır?
PRP uygulaması yaptırmadan önce uzman doktorunuz tarafından bu konuda gerekli tetkikler ve analizler yapılır. Uygulamaya uygun olup olmadığınızı doktorunuzca belirlenecektir. Genel bilgi vermek adına; PRP tedavisinin aşağıdaki durumlarda uygulanmasının tavsiye edilmediğini belirtebiliriz.
– Pıhtılaşma bozukluğu olan kişilerde
– Kan sulandırma etkisi olan ilaç kullanan kişilerde
– Karaciğer hastalığı olan
kişilerde PRP tedavisi uygulanması tavsiye edilmez.
PRP Tedavisi Sonrası Kişi Sosyal Hayatına Ne Zaman Dönebilir?
PRP tedavisi öğle arası prosedürü olarak nitelendirilen uygulamalardandır. Yani PRP uygulaması sonrası anında normal hayata dönülebilir.
PRP Fiyatları Neye Göre Değişebilir?
PRP fiyatları konusunda, ücretleri etkileyebilecek bir takım kriter söz konusudur. Bu nedenle öncelikle doktor muayenesi ve tedavi içeriğinin belirlenmesi önemlidir. Uygulama yapılacak bölge, tedavinin genel prosedürü, uygulanacak PRP miktarı gibi etkenler PRP fiyatlarını belirleyebilir. Bunun dışında uygulamayı yapacak merkezin, prp yapan doktorların fiyat politikası ve hatta merkezin bulunduğu şehir fiyatlarda farklılığa sebep olabilir.